Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ "ΚΟΜΙΞ"

ΤΑ LINKS ΔΙΟΡΘΩΘΗΚΑΝ!!! (Σήμερα 26/10/2012)
Το ιστορικό 1ο τεύχος του "ΚΟΜΙΞ"-Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΜΙΞ
Η ΑΡΧΗ: 1989-1995
Το "ΚΟΜΙΞ" ξεκίνησε, με διαφορετικό από τα αντίστοιχα ελληνικά περιοδικά του χώρου σκοπό, την πορεία του τον Ιούλιο του 1988. Τότε, η τιμή του ήταν 80 δρχ.
Ήταν ένα περιοδικό λιτό για την σημερινή αλλά επαναστατικό για εκείνη την εποχή. Προοριζόταν να γίνει ένα περιοδικό αφιερωμένο στους κλασσικούς σχεδιαστές κόμικς της Walt Disney όπως ήταν ο Καρλ Μπαρκς, ο Ντον Ρόσα, ο Ρομάνο Σκάρπα, ο Φλόυντ Γκότφρεντσον, ο Ντάαν Γίππες, ο Ουίλλιαμ Βαν Χορν και πολλοί άλλοι. Το εξώφυλλο του αποτελούσε την "εισαγωγή" στις ιστορίες, καθώς πάντα ήταν σχεδιασμένο από τους μεγάλους δημιουργούς και ήταν το επίσημο εξώφυλλο κάθε ιστορίας. Η πρώτη ιστορία που δημοσιεύτηκε στο "ΚΟΜΙΞ" είναι η κλασσική ιστορία του Καρλ Μπαρκς "Χαμένοι στις Άνδεις" (Lost in the Andes). Αυτή ήταν η αρχή για το "ΚΟΜΙΞ". Πουλήθηκε ένας μεγάλος αριθμός αντιτύπων αλλά τίποτα δεν προμήνυε τον τεράστιο σημερινό αριθμό των αναγνωστών. Ακολούθησαν αρκετές κλασσικές ιστορίες του Μπαρκς και του Γίππες. Με το πέρασμα των μηνών ο αριθμός των αναγνωστών αυξανόταν ραγδαία. Ο Ντον Ρόσα εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο "ΚΟΜΙΞ" στο τεύχος 29, με την ιστορία "Συλλέκτης Κροκοδείλων" (The Crocodile Collector). Το σχεδιαστικό του ύφος, που τον διαφοροποιεί από τον Μπαρκς, τον κάνει να ξεχωρίζει και εντυπωσιάζει τους αναγνώστες του "ΚΟΜΙΞ".

 Τα χρόνια περνάνε σιγά σιγά. Με την αρχή της νέας δεκαετίας το "ΚΟΜΙΞ" γίνεται ένα άκρως συλλεκτικό περιοδικό, το μόνο του είδους του στα Βαλκάνια, με χιλιάδες αναγνώστες. Ακόμα όμως δεν είναι, παρά ελάχιστα, γνωστό στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο.

Με την πάροδο του χρόνου εμφανίστηκαν η στήλη αλληλογραφίας, τα μόντελ-σιτ, οι φιλμογραφίες, τα βιογραφικά των ηρώων και έτσι η ύλη του "ΚΟΜΙΞ" εμπλουτίστηκε. Από 33, το "ΚΟΜΙΞ" αυξάνει τις σελίδες του σε 52 και από εκεί σε 68, όπου εκδίδεται μέχρι σήμερα. Οι αλλαγές όμως δεν περιορίστηκαν μόνο στην ύλη του περιοδικού. Έτσι, στο τεύχος 79 (Ιανουάριος 1995) το εξώφυλλο έγινε λουστραρισμένο και η ποιότητα των σελίδων έγινε ακόμα καλύτερη με την χρήση ηλεκτρονικών μέσων όπως οι υπολογιστές.                                                                                                                                                  

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ: 1995-1999

  Από τον Ιανουάριο του 1995 το "ΚΟΜΙΞ" συνεχώς εξελίσσεται σε όλο και καλύτερο περιοδικό. Περισσότερες ιστορίες, περισσότερα κείμενα καθώς και συνεντεύξεις από τους δημιουργούς των ιστοριών (και κυρίως από τον Ντον Ρόσα) εμπλουτίζουν την, ήδη αξιόλογη, ύλη του περιοδικού.

Τον Οκτώβριο του 1996, κυκλοφορεί το 100ο τεύχος του "ΚΟΜΙΞ" με 100 σελίδες. Σαν κύρια ιστορία δημοσιεύει την "Χρυσή Περικεφαλαία" (The Golden Helmet) καθώς και το πρώτο επεισόδιο της θρυλικής σειράς "Ο Βίος και η Πολιτεία του Σκρουτζ Μακ Ντακ (The Life and Times of Scrooge McDuck) του Ντον Ρόσα. Το "ΚΟΜΙΞ" δέχτηκε τότε τα "Χρόνια Πολλά" από τον Γενικό Διευθυντή και Πρόεδρο Καταναλωτικών Προϊόντων Disney, Μπο Μπόυντ, τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο, Μάικλ Ντ. Άισνερ, τον Πρόεδρο Καταναλωτικών Προϊόντων Disney Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής, Πιέρ Σίσμαν, τον Αντιπρόεδρο και Διευθυντή Καταναλωτικών Προϊόντων Disney Ανατολικής Μεσογείου, Ζοφρουά Ντε Λα Μπουρντοννέ και τέλος από τον Γενικό Διευθυντή Disney Ελλάδας, Μιχάλη Χειμώνα.

Το "ΚΟΜΙΞ", που έχει γίνει ήδη γνωστό σε όλη την υφήλιο, αποκτά επίσημα τον τίτλο του καλύτερου και συλλεκτικού περιοδικού Disney στην Ευρώπη (αμέσως μετά έρχεται το γαλλικό "Picsou" και τρίτο το ιταλικό "Zio Paperone"). Πολλοί είναι όμως αυτοί που λένε ότι το "ΚΟΜΙΞ", χωρίς αμφιβολία, είναι το καλύτερο περιοδικό του είδους του στον κόσμο.

Τα χρόνια περνάνε και το "ΚΟΜΙΞ" βελτιώνεται ακόμα περισσότερο. Χάρη στη βοήθεια των υπολογιστών και του ειδικου χαρτιού εκτύπωσης, που προσφέρει καλύτερη ποιότητα απεικονισμού, γίνεται ακόμα πιο ποιοτικό τόσο στον χρωματισμό όσο και στην σελιδοποίηση.

Τον Ιούλιο του 1998 το "ΚΟΜΙΞ" έκλεισε 10 χρόνια συνεχούς κυκλοφορίας. Στις 100 σελίδες του τεύχους 121 φιλοξενεί την "Φιλοσοφική Λίθο" (The Fabulous Philosopher' s Stone), μια ιστορία του Καρλ Μπαρκς με μορφή παραμυθιού, η "Άμμο του Χρόνου" (Go Slowly, Sands of Time), και τέλος δημοσιεύει την ιστορία "Η Ιστορία Επαναλαμβάνεται" (Horsin' Around with History) η οποία αποτελεί συνεργασία του Καρλ Μπαρκς με τον Ουίλλιαμ Βαν Χορν. Επίσης, το πολυσέλιδο αφιέρωμα στους σχεδιαστές του Ντόναλντ, του Σκρουτζ και της παπιοπαρέας αποτελεί μια πολύ καλή δουλειά των εκδοτών.

Το τεύχος αυτό αποτελεί σταθμό στην ιστορία του περιοδικού, το οποίο τώρα πια έχει δεκάδες χιλιάδες φανατικούς αναγνώστες σε όλη την Ελλάδα. Τέλος, η τιμή του σταθεροποιείται στις 600 δρχ (1,75 €).

 Το 100ο τεύχος του "ΚΟΜΙΞ"

ΤΟ ΚΟΜΙΞ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΧΙΛΙΕΤΙΑ

Από το τεύχος 121 εώς το τεύχος 138 όλα στο "ΚΟΜΙΞ" κυλούν ήρεμα. Όλα; Όχι ακριβώς, γιατί το τεύχος 139 θα είναι και το πρώτο της νέας χιλιετίας. Το τεύχος Ιανουαρίου 2000 είναι τριπλό και εορταστικό. 3 ιστορίες γεμίζουν τις 132 σελίδες του "ΚΟΜΙΞ" με διασκέδαση και νέο αέρα στην αρχή της νέας χιλιετίας: το "Αφιερωμένο Εξαιρετικά" (A Little Something Special) του Ντον Ρόσα, τις "Φακές της Βαβυλώνας" (Le Lenticchie di Babilonia) του Ρομάνο Σκάρπα και την "Πρωτοχρονία στον Βυθό" (Christmas Eve Story) του Καρλ Μπαρκς.

Σήμερα, στην ύλη του "ΚΟΜΙΞ" έχουν συμπεριληφθεί οι ιστορίες των Μάρκο Ρότα, Τζώρτζιο Καβατσάνο, Τόνυ Στρομπλ και Μπας Χέϋμας. Θεωρείται μια απο τις καλύτερες (ή ίσως και η καλύτερη) εκδόσεις περιοδικών Disney στον κόσμο Μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2000 έχουν εκδοθεί 147 τεύχη και έχουν δημοσιευθεί πάνω από 190 ιστορίες του Καρλ Μπαρκς και 35 ιστορίες του Ντον Ρόσα. Το μέλλον προβλέπεται αισιόδοξο για το "ΚΟΜΙΞ" καθώς με τα χρόνια γίνεται όλο και καλύτερο, χωρίς να αναπαύεται ποτέ στις δάφνες του. Με την είσοδο του στην νέα χιλιετία, το "ΚΟΜΙΞ" θα γίνει ακόμα καλύτερο, μεγαλύτερο και ποιοτικότερο. Σήμερα, θεωρείται σχεδόν αδύνατο να βρεί κανείς τα πρώτα τεύχη του περιοδικού καθώς η συλλεκτική τους αξία έχει φτάσει στα ύψη. Οι νέοι αναγνώστες του "ΚΟΜΙΞ" δυσκολεύονται όλο και περισσότερο στην ανεύρεση των παλαιότερων τευχών. Ευτυχώς για αυτούς, υπάρχουν τα πρακτορεία εφημερίδων και οι συλλέκτες που φρόντισαν πρώϊμα να αγοράσουν δυο ή τρεία αντίτυπα των πρώτων τευχών του "ΚΟΜΙΞ" ώστε μετά να τα πουλήσουν σε υψηλές τιμές...



ΠΗΓΗ                http://www.geocities.ws

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ "ΜΠΛΕΚ"

TA LINKS ΔΙΟΡΘΩΘΗΚΑΝ!!! (Σήμερα 26/10/2012)


Το δημοφιλές περιοδικό  Μπλεκ που τα τελευταία χρόνια κυκλοφορεί σε μηνιαία "συλλεκτική" μορφή εμφανίσθηκε για πρώτη φορά στα περίπτερα της Ελλαδος  τον Ιούνιο του 1969, προερχόμενο από την γειτονική Ιταλία, καρπός των διάσημων δημιουργών SartorisSinchetto και Guzzon ("EsseGesse") οι οποίοι εμπνεύστηκαν το 1954 τη χαρακτηριστική φιγούρα του "ξανθού γίγα", ενός κυνηγού που διακρίθηκε στον αγώνα για την Αμερικανική ανεξαρτησία από τους Βρετανούς αποικιοκράτες κατά τα τέλη του 18ου αιώνα.
Αμερική 18ος αιώνας. Οι πατριώτες μάχονται για την ανεξαρτησία, και την απεξάρτηση από τους Άγγλους δυνάστες.Ο «ξανθός γίγαντας», αναλαμβάνει να οργανώσει τους «επαναστάτες» και να τους οδηγήσει στον δίκαιο αγώνα.
Είναι η μορφή του Μπλέκ, αυτή που γίνεται σύντομα μύθος, τρομοκρατώντας παράλληλα τους κατακτητές.
Ένας γεροδεμένος πατριώτης λοιπόν, αρχηγός μιας ομάδας κυνηγών, που δεν διστάζει να θέτει την ίδια του την ζωή σε κίνδυνο, προκειμένου να διώξει τον Αγγλικό «ζυγό». 

Και μαζι του ο καθηγητης Μυστηριος και ο Ροντυ,οι δυο αχωριστοι φιλοι του. 
                                                                                                                                                            


ΜΙΚΡΟ ΜΠΛΕΚ
Η πρώτη περίοδος του Μπλέκ  έκανε την εμφάνιση της στα περίπτερα τον Ιούνιο του 1969 και κυκλοφορούσε κάθε τετάρτη απο τις εκδόσεις Καμπανά. Το μέγεθος που είχε ο τίτλος για 341 τεύχη ήταν ο ορισμός του κόμικ τσέπης.Το περιοδικό περιλάμβανε και δεύτερη ιστορία, αυτή του Ρίνγκο, ενώ δημοσιεύονταν σε συνέχειες και ιστορίες του Μικρού Ήρωα .Επιπλέον είχε και ανέκδοτα, εικονογραφημένα , κάποια κείμενα γενικού ενδιαφέροντος ενώ δεν έλειπαν και οι  διαφημίσεις.




ΜΕΓΑΛΟΣ ΜΗΝΙΑΙΟΣ ΜΠΛΕΚ
Ο Μεγάλος Μπλεκ έβγαινε σε μεσαίο σχήμα με 100  σελίδες και κόστος 10 δρχ στην αρχή της έκδοσης. Περιείχε δύο ολόκληρες περιπέτειες των Μπλεκ Ζαγκόρ αρχικά, του Μικρού Ραιηντζέρ μετά.Σταμάτησε την έκδοση του όταν ο μικρός εβδομαδιαίος Μπλεκ μεγάλωσε σε σχήμα.
Δεν υπήρχε αρίθμηση παρά μονο αναφορά του μήνα κυκλοφορίας.Κυκλοφόρησαν 75 τεύχη από τον Δεκεμβριο 1970 έως τον Φεβρουαριο 1977.



ΝΕΟΣ ΔΥΝΑΜΙΚΟΣ ΜΠΛΕΚ
Η δεύτερη περίοδος του περιοδικού.
Το πρώτο τεύχος εκδοθηκε στις  7 Σεπτεμβριου 1977 και κράτησε για 120 τεύχη δίνοντας την θέση του στον "Μπλεκ Νέα Περίοδος".



ΜΠΛΕΚ ΝΕΑ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
Η μεγαλύτερης διάρκειας περίοδος του περιοδικού. 
Το πρώτο τεύχος κυκλοφόρησε την Τετάρτη 26 Δεκεμβριου 1979.
Διαδέχτηκε τον «Νέο Δυναμικό» και έκλεισε μετά από 17 έτη και 756 τεύχη. Στο δεύτερο έτος απαλλάχτηκε από τα προσδιοριστικά και έμεινε απλά ΜΠΛΕΚ.


ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟΣ ΜΠΛΕΚ

Το 1994 οι εκδόσεις ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ του Ανεμοδουρά επανα-κυκλοφορούν τον Μπλεκ σε δεκαπενθήμερη έκδοση.
Αυτή τη φορά δεν είναι σαν τις προηγούμενες εκδόσεις πολυθεματικά τεύχη αλλά έχουν αποκλειστικά ιστορίες του Μπλεκ.
Μεσαίο μέγεθος, έγχρωμο, συνεχίζει την κυκλοφορία του μέχρι σήμερα (έχει φτάσει το τεύχος 126).

Πηγή      http://comics-memories.blogspot.gr/2012/01/blog-post.html

ΤΟ ΠΙΟ ΠΑΛΙΟ ΤΕΥΧΟΣ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ

ΜΕΓΑΛΟΣ ΜΠΛΕΚ  ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 1971 - ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ 16-20

http://issuu.com/argiriskouvelas/docs/______________4

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ

ΜΕΓΑΛΟΣ ΜΠΛΕΚ  ΤΕΥΧΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1977 - Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΑΔΕΛΦΟΥ

Blek M 1977 02.jpghttp://issuu.com/argiriskouvelas/docs/big_blek_1977_02
ΜΕΓΑΛΟΣ ΜΠΛΕΚ  ΤΕΥΧΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1976 - ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

http://issuu.com/argiriskouvelas/docs/big_blek_1976_10
ΜΕΓΑΛΟΣ ΜΠΛΕΚ  ΤΕΥΧΟΣ ΙΟΥΛΙΟΥ 1976 - ΤΟ ΑΣΤΡΟ ΤΩΝ ΠΑΤΡΙΩΤΩΝ

http://issuu.com/argiriskouvelas/docs/big_blek_1976_07
ΜΕΓΑΛΟΣ ΜΠΛΕΚ  ΤΕΥΧΟΣ  ΙΟΥΝΙΟΥ 1976 - ΤΟ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΩΝ










http://issuu.com/argiriskouvelas/docs/big_blek_1976_06
ΜΕΓΑΛΟΣ ΜΠΛΕΚ ΤΕΥΧΟΣ ΙΟΥΛΙΟΥ 1973 - Η ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΡΟΝΤΙ

http://issuu.com/argiriskouvelas/docs/big_blek_1973-7
ΜΕΓΑΛΟΣ ΜΠΛΕΚ  ΤΕΥΧΟΣ  ΙΟΥΛΙΟΥ 1975 - ΟΙ ΣΤΟΕΣ ΤΩΝ ΚΟΛΑΣΜΕΝΩΝ

http://issuu.com/argiriskouvelas/docs/______________7_1975
ΜΕΓΑΛΟΣ ΜΠΛΕΚ  ΤΕΥΧΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1976 - ΑΤΙΜΗ ΠΛΕΚΤΑΝΗ

http://issuu.com/argiriskouvelas/docs/big____________________
ΜΕΓΑΛΟΣ ΜΠΛΕΚ  ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΙΟΥ 1976 - ΟΙ ΓΙΟΙ ΤΟΥ ΜΑΝΙΤΟΥ


http://issuu.com/argiriskouvelas/docs/big_blek_1976_05

ΜΕΓΑΛΟΣ ΜΠΛΕΚ  ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 1976 - Ο ΜΙΚΡΟΣ ΚΥΝΗΓΟΣ

http://issuu.com/argiriskouvelas/docs/big_blek_1976_03
ΜΕΓΑΛΟΣ ΜΠΛΕΚ  ΤΕΥΧΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1973 - ΧΡΥΣΑΦΙ ΚΑΙ ΑΙΜΑ

http://issuu.com/argiriskouvelas/docs/big_blek_1973_09
ΜΕΓΑΛΟΣ ΜΠΛΕΚ  ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΙΟΥ 1974 - ΠΡΟΣΩΠΟ ΑΓΓΕΛΟΥ

http://issuu.com/argiriskouvelas/docs/big_blek_1974_05_2_
ΜΕΓΑΛΟΣ ΜΠΛΕΚ  ΤΕΥΧΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1973 - Ο ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗΣ ΜΑΣΚΟΦΟΡΟΣ

http://issuu.com/argiriskouvelas/docs/big_blek_1973_11
ΜΕΓΑΛΟΣ ΜΠΛΕΚ  ΤΕΥΧΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1976 - ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ
















http://issuu.com/argiriskouvelas/docs/big_blek_1976_02_2_
ΜΕΓΑΛΟΣ ΜΠΛΕΚ  ΤΕΥΧΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1973 - ΕΤΑΙΡΙΑ ΓΟΥΝΑΡΙΚΩΝ
















http://issuu.com/argiriskouvelas/docs/big_blek_1973_08
ΜΕΓΑΛΟΣ ΜΠΛΕΚ  ΤΕΥΧΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1974 - ΔΙΑΤΑΓΗ ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΜΠΛΕΚ

http://issuu.com/argiriskouvelas/docs/big_blek_1974_04
ΜΕΓΑΛΟΣ ΜΠΛΕΚ  ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1973 - ΜΙΑ ΠΑΡΑΞΕΝΗ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ

http://issuu.com/argiriskouvelas/docs/big_blek_1973_12_8_
ΜΕΓΑΛΟΣ ΜΠΛΕΚ  ΤΕΥΧΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1975 - Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΗΡΩΙΣΜΟΣ

Μεγάλος Μπλεκ Ο Μεγάλος Ηρωισμός - Κλείσιμο παραθύρουhttp://issuu.com/argiriskouvelas/docs/big_blek_1975_10
ΜΕΓΑΛΟΣ ΜΠΛΕΚ  ΤΕΥΧΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1973 - Η ΦΩΛΙΑ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΤΩΝ

http://issuu.com/argiriskouvelas/docs/_.__________73
ΜΕΓΑΛΟΣ ΜΠΛΕΚ  ΤΕΥΧΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1976 - ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΟΥ ΔΥΝΑΤΟΥ

http://issuu.com/argiriskouvelas/docs/big_blek_1976_01_2_

ΜΕΓΑΛΟΣ ΜΠΛΕΚ  ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1975 - ΤΟ ΑΠΟΡΘΗΤΟ ΦΡΟΥΡΙΟ



http://issuu.com/argiriskouvelas/docs/______________12_1975
ΜΕΓΑΛΟΣ  ΜΠΛΕΚ  ΤΕΥΧΟΣ  ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ  1974 - Ο  ΧΑΡΤΗΣ  ΤΟΥ  ΔΑΣΟΥΣ

http://issuu.com/argiriskouvelas/docs/______________8-1974